Large Scale Off-Road Cup – 3. osakilpailu – 18.6.11 Kokemäki

Valmistelut

Edellisestä kisasta olikin jo vierähtänyt melkein kuukausi, kun aloin kaivamaan “bensanorsua” autotallin perukoilta. Ressukka oli vielä Raision kisojen jäljiltä, tosin painepestynä (Raision kisa oli todella märkä).

Auto oli loppupeleissä kuitenkin yllättävän hyvin säilynyt, moottorin toiminta oli kuitenkin aivan arvoitus. Iskunvaimentimet tein uusiksi ja kävin autoa suurimmalta osalta läpi. Kaikki pyöri suhteellisen vapaasti, laakerit siis ehjiä, hienoa! Olin heti Raision kisan jälkeen törättänyt koneeseen tulpanreijästä 2T öljyä pahimman korroosion hillitsemiseksi. Yllätyksekseni moottori pihatesteissä kuitenkin hörähti käyntiin kuin mersu palmun alta. Paketoin puunatun auton kisakamojen kanssa kulkuneuvooni erinäisten tarvikkeiden kera. Hobbylinnasta viikolla hakemani optio-osat jäi vielä asentamatta. Pakissa siis kisapäivää odottivat alumiininen spur-akselituki ja teräksinen pakokäyrä, olisin vielä hommannut alumiinisen jarrusatulan mutta ei ollut tähän hätään varastossa. Kuvia raportin lopussa.

Kisapäivä

Kokemäelle kotoani on matkaa  autolla taitettavaksi vajaa pari tuntia. Lähdin siis matkaan noin klo 8:00 aamulla. Sikäli kyllä ihan mukavaa, että kisat alkavat klo 10:00, ei tarvitse kukonlaulunaikaan nousta ylös. Auto oli edellisenä iltana mukavasti pakattu ja reppu vaihtovaatteineen odotti eteisessä, näin maksimoin aamu-unen määrän, tosin ”nahkavekkarimme” pitää yleensä huolen, että klo 7:00 jälkeen ei paljoa enää nukuta. Matkalla piti pysähtyä ensimmäiselle sopivalle huoltoasemalle jossa saisin ”kisabensaa”. Ts. autotallissani ollut ”kisabensa”-kanisteri oli tyhjä, ilmeisesti mennyt parempaan käyttöön. Tankkauspaussin aikana kipaisin myös vähän aamupalapurtavaa, kolmioleivän muodossa, nami nami. Kirjoitan käyttämäni kisabensiinin lainausmerkeissä siksi, että se ei ole mitään erityistä kisabensaa. Käytän ihan tavallista huoltoaseman 98E bensiiniä tavallisella 2T moottorikelkka-spec-öljyllä, pahalta se haisee mutta on kätevästi saatavilla.

Saavun Kokemäen moottoriratamekkaan kohtuu hyvissä ajoin, sateen uhka on ilmeinen. Järjestävä seura oli mukavasti järjestänyt paikanpäälle katostelttoja, harvinaista ainakin nitrokrossipuolella, peukku siitä. Istutan paikkani heti grillimakkaranpaistoteltan viereen, tällöin on aina pikaista vilkaista, onko sopivasti kypsynyttä pötkölihaa tarjolla. 😉 Auto on iskussa ja moikkailujen jälkeen odotellaan treenikierrosta.

Treenikierros

Ensimmäinen pienoinen pettymys; radalla ei ole yhtään hyppyriä! Mutkarinki pelkkää tasamaata ja pääsuoran alussa on pienoinen läntti asvalttia. Treeni meni vähän rataa ja autoa opetellessa. Viime rata-ajokerrasta kun on taas vierähtänyt kuukausi. Rata on ihan ok, tosin hyppyreiden puute hieman latistaa.

Alkuerät

Alkuerät taas tuttuun tyyliin, kolme kierrosta ja paras jää voimaan. Alkueräformaatti on sikäli huono, että yleensä se paras tulos tulee jo ekalla kierroksella. Rata kuluu todella paljon. Parempi tapa olisi ajaa tyyliin 2/3 erästä ja pisteistä. Tällöin taktinen ”en aja” ja auton säästäminen ei olisi mahdollista, vaan olisi pakko mennä ajamaan jokaiseen erään muilta pisteitä pois tai oikeastaan muille pisteitä. Omalla kohdallakin ensimmäinen alkuerä on se paras, jolla tulosliuskan 8. sija saatiin. Kärsin kilpailun alkupuolella hieman pitokaadoista (traction roll) mutta kilpailupäivän edetessä loppua kohden pito heikkeni radikaalisti, joka luonnollisesti teki ajamisen vaikeammaksi. Rata myös muuttui jo alkuerien aikana todella röykkyiseksi. Asvalttiosuus radan pääsuoraa edeltävällä osuudella oli varsinaista myrkkyä, nappularengas ei käytännössä pitänyt yhtään mitään. Kokeilikin tästä pääteltyäni hieman tiheämpikuvioista rengasta. Tällä kertaa asvalttiosuus oli hyväpitoinen mutta muualla aivan käsittämättömän huono. Tässä kohtaa ainakin tuli selväksi, että pieni tiheänappulainen rengas ei bensanorsussa toimi.

Finaalit

Aloitin finaaliajot c-finaalista (yksihaarainen nousufinaalikaavio). Olin muuttanut auton takajousituksen todella pehmeäksi. Tällöin auton alla oli Dirt Buster setti , jolla olin myös parhaan alkuerätuloksen ajanut. Olin pudota jo c-finaalissa vilttiketjuun kun onnekkaasti edellä kakkosena ajanut Virolaisvahvistus kaatoi autonsa, ilkikurisesti viimeisellä kierroksella. Ojensin kuvitteellisen käteni kiitokseksi ja kurvailin varovasti mutta varmasti kakkosena c-finaalin maaliin, b-finaali odotti. Pitoa piti saada lisää, Heikkilän Sami ystävällisesti vippasi GRP:n karkeampikuvioiset erittäin kovat takarenkaat ja sanoi niissä olevan enemmän pitoa. Olin hieman skeptinen, mutta laitoin ne kuitenkin alle Saul:n kehoituksesta. Ennen b-finaalin starttia vedin yhden lämppärikierroksen ja totesin renkaiden olevan ihan sairaasti paremmat. Toiveet noususta a-finaaliin jopa livahti mielessä. Startissa heti pääsuoralla kuittasin yhden auton. Toive paremmasta sijasta kuitenkin romuttui pääsuoran jälkeiseen mutkaan. Yksi lähtöruudukon alkupään autoista tuli vasten ajosuuntaa ja osui suoraan Bajani keulaan, pääsuoralla ohittamani auto tunki vielä takakonttiin. Onneksi mitään ei mennyt rikki. Ainut oli, että nostajalla meni toisiinsa takertuneiden autojen irrotteluun tovi aikaa. Harmikseni vielä tämä varsinainen hässäkän aiheuttaja pääsi tilanteesta kuin koira veräjästä, eli jatkoi onnekkaasti matkaansa, tällä kertaa oikeaan suuntaan, varsinaista motorsporttia. Olin kuitenkin jälleen nopein 2WD kuski ja kokonaistuloksien 8., ihan hyvä päivä. Kisat päättyivät noin klo 17:00 ja saatiin sittenkin ajaa sateettomissa olosuhteissa, jos ilmaan kuivunutta pikku vihmotusta ei lasketa. Raision kisaan verrattuna Kokemäellä oli hieman ”sikailua” ja oikomista, kuulemma normaali taso. Tuomarointiin olisi tarvittu enemmän panoksia.

Lisäys, 20.6.2011: Löysin videoita YouTube:sta

  • LSORC_3 C-Finaali, jossa olin pudota leikistä lähdön mokailuissani.
  • LSORC_3 B-Finaali, jossa näkyy tuo “törröily”. Itseasissa 3. ruudun kuski ajaa toista tuhkaluukkuun josta tämä pyörähtää. Pyörähtäneen olisi kuitenkin pitänyt malttaa mielensä ja odottaa, että muut autot menevät. Normaalisti molemmat olisi pitänyt rankaista vähintään stopparilla. Ensimmäinen syyllistyi peräänajoon ja toinen jälkitilanteena varomattomaan ajoon.

Käytetyt varaosat

  • 1kpl vetokäynnistin, kokonainen. Vanhasta oli yksi osa kadonnut edellisellä kerralla ja toiminta oli epämääräistä. Kun korjaan sen, niin on sitten toinen aina varalla.

Rengasruletti

Karkea Isonappulainen rengas on pitävämpi kuin tiheä pieninappulainen. Bajan ylivoimainen ykkössäätökohde on, takarenkaat, kaikki muu on hienosäätöä. Jos takatossu ei pidä, ei sitä pitoa saa sinne muuten kuin vaihtamalla renkaan. Jos pitoa on liikaa, ei norsu käänny.

Lopuksi

Toinen kilpailu Bajallani on nyt takana, auton luotettavuus on edelleen huikea. Käytännössä vetokäynnistin on aiheuttanut ongelmia, tosin se ei ole itse ajamiseen vaikuttanut. Ajaminen on edelleen hauskinta mitä voi vajaalla vedolla tehdä. Kokemäen rata oli selvästi ”nelivetosuotuisa”, jo pelkästään asvalttiosuudella saattoi bajalla mennä sekunti enemmän aikaa, ihan pyörähdysriskin takia. Radalla ei ole hyppyreitä joten hyvä nelivedon lähtöetenemiskyky tuottaa eroa toisen sekunnin. Hyppyrit tasoittaisivat menoeroja hieman. Kierrosajat yleisesti heiluivat siellä 22-25 sekunnin välillä. Parilla hyppyrillä saataisiin kierrosaika hieman nousemaan ja tasoittamaan nelivedon tuomaa etua, nelivetoauto kun on jonkin verran raskaampaa tekoa. Nopein läppini oli noin 2 sekuntia hitaampi kuin kilpailun paras kierrosaika, oma nopein oli kuitenkin selkeästi hyvää keskitasoa. Oli kuitenkin kiva, että kilpailujärjestäjä huomioi nopeimman 2WD kuljettajan muistopalkinnolla, muutoinkin järjestäjän aktiivisuus oli hyvä. Kiitos myös järjestävälle taholle, tulen varmasti toistekin!

no images were found