TP-10 ja GT-8 osakilpailuraportti, Raisio

Kisaraportti, 9. – 10.7.2011, Raisio

Kilpailu oli siis kaksipäivänen, lauantaina luokat TSM-10 ja TSS-10. Näistä ensimmäinen on SM-luokka ja toinen ns. nuortenmestaruusluokka. Minun olisi pitänyt olla lauantaina ajamassa LSORC 4 osakilpailua Raision bensakrossiradalla, mutta ajanottajapuutteen takia istuin lauantain kierroslaskijan roolissa. Tosin, se oli kyllä ihan mukavaa pitkästä aikaa istua siinä roolissa, eteenkin kun Louhi/Valander kaksikon taistelu voitosta TSS-10 luokassa oli kymmenesosasekuntipeliä.

Sunnuntai menikin sitten urakoidessa, ajoin kahta luokkaa. TP-10 autolla SM-sarjaa ja GT-8:llä kansallista sarjaa. Tavoitteet olivat molemmissa a-finaalipaikka ja GT-8:ssa lisäksi kolmen sakkiin. Tähän päälle vielä järjestäjäorganisaation toivomus, että olisin ajanoton tukena koko päivän. Pystytin täten varikkopilttuuni “ajanottokopin” tuntumaan. Puuhaa oli siis ihan riittävästi ja olinkin soittanut velipoikani Jassen avukseni, ilman häntä olisin ollut todella pulassa. (Kuvia raportin lopussa, tai kuvagalleriassa)

Jasse kisapäivän aamuna

Alkuvalmistelut

Kisaviikon aikana olin käynyt pariin otteeseen testaamassa autoja, molemmat olivat aluksi aika kauheita ajaa. Keskityin kuitenkin ensin säätämään TP-10 autoani (Mugen MTX-4R). Mugenini on jo verrattain vanha ja kiertänyt jopa parillakin edellisellä omistajalla, auto on kuitenkin verrattain pitkäikäinen. Vaihdelaatikko ja vetoakselit alkoivat olla tiensä päässä ja laitoinkin osista tilauksen menemään. Piti tilata osa osista ulkomailta kun maahantuojan varastoissa oli lovi juuri tarvitsemissani osissa. Tietenkään kyseiset osat eivät ehtineet kisoihin, vanhoilla siis mentiin.

Viikon aikana testasin GT-8 autossani (Kyosho Inferno GT2), Hobaon pivot ball ripustuksia, auto oli rahtusen nopeampi mutta myös epämääräisempi. Vaihdoin autoon takaisin Kyoshon omat ripustukset ja palautin säädöt perusasentoon ja tein iskunvaimentimet kokonaan uusiksi. Pivottien ongelma lienee herkkyys jota ei ollut riittävästi, ne takertelivat hieman ääriasennoissa. Ulosjouston rajoitinruuveihin olisi myös pitänyt vielä kehittää jotakin fiksumpaa, ulosjousto pääsi kelvottoman nopeasti muuttumaan, kun ko. ruuvit eivät osuneet aivan kohdelleen pohjalevyyn. Pivottien käyttö vaatisi pidemmän testijakson, joten joutuvat hyllyyn takaisin. GT-8 oli vakioripustuksilla taas ihan kelvollinen ajaa, tämä sai siis jäädä odottamaan kilpailupäivää.

Jatkoin Mugenin testaamista vielä lauantaina sähkövispiläkurvailujen jälkeen, testasin muutamia asioita ja sainkin auton toimimaan suhteellisen hyvin, nopea se ei vielä ollut mutta hyvin ajettava, etupään roll-center oli aivan liian alhaalla. Takaisku kävi kuitenkin siinä, että ns. kisakoneenin alkoi temppuilemaan. Syyksi ilmeni a) katkennut kansipultti b) vuoto pääneularungon tiivisteissä. Tähän vielä päälle vaihteiston epämääräisyys. Ehtoo meni korjausyrityksissä, kansipultti oli helppo juttu, mutta kaasuttimen vuotoa en saanut kuriin, vaihteisto tarvitsi kipeästi varaosaa. Ärräpäiden kera laitoin treenikoneen paikalle, siinä kulku ja voimapuoli ei ole samalla tasolla joten siimaa tulee annettua muille, noin 0,2-0,5 sekuntia per kierros. Auto oli kuitenkin hyvä ajaa ja rata tuttu, luottavainen mieli. Vaihteistoon toivoin saavani osat sitten muilta Mugen kuskeilta.

Kisapäivä (Sunnuntai)

Saavuin kisapäivän aamuna radalle hieman kello aamukuuden jälkeen. Piti ehtiä laittaa kaikki ajanottoon liittyvät laitteet pelikuntoon, siinä vierähti mukavasti tunti, testeineen. Tähän päälle vielä oma varikko läjään ja kisakamppeiden levitys, pari kierrosta renkaiden sorvausta (Contact RC) ja viimeiset tarkistukset autoihin. Kaikki akut olin ladannut lauantaikisapäivän aikana, niistä ei onneksi ollut enää huolta. Veljeni saapui muutamaa minuuttia ennen kello kahdeksaa, juuri kun ensimmäinen TP-10 treenikierrokseni oli lähtökuopissa. Ajoin treenit 40/42 shoren renkailla. Alkueriin alle laitettiin 37/40 shoren renkaat, pehmeämmälläkin olisi voinut ajaa mutta pelkäsin karkean asvaltin repivän reunat riekaleiksi, ainakin Jaakolla oli tätä ongelmaa. Raikkaan Tony lainasi minulle vaihdelaatikkoon kytkimen ja Teemulta löytyi vähän käytettynä rattaan kehä. Toisessa treenissä laatikko sitten säädettiin moottorille sopivaksi, joka muuten toimi kuin unelma koko päivän. Kiitokset Tonylle ja Teemulle.

Varikko levällää…

Alkuerät

TP-10

Ensimmäinen ja toinen alkuerä meni suhteellisen puhtaasti, ekalla kierroksella oli 10. Toisen kierroksen jälkeen putosin sijan. 3. ja 4. alkuerä meni sitten kolaroidessa. Kolmannessa kilpakumppanin auto tuli suoraan eteeni ajolinjan ulkopuolelta ja autoon tuli piilevä vika, joka sitten realisoitui neljännessä alkuerälähdössä. Etuvaimentimen alapallon kiinnitys korkkasi. Lopullinen sijoitus alkuerissä oli 13. Se oli pienoinen pettymys, mutta riitti silti suoraan semifinaaliin.

Alkuerien top 4

 1. Matias Kuusinen 25L   7:09.619
 2. Teemu Saarinen 25L   7:13.357
 3. August Poutiainen 24L   7:01.270
 4. Tony Raikas 24L   7:05.037

Oma paras aikani oli 23L  7:06.198, eli selvästi hitaampi, olisi varmasti parantunut jos olisin saanut ajaa 3. ja 4. alkuerät ilman ongelmia. Sanottakoon nyt vielä se, että sijat 8-18 olivat 13 sekunnin sisällä, tiukkaa siis oli.

GT-8

GT-8:lla ajoin alkuerkierrokset 1, 2 ja 4. Tarkoitus oli jättää myös 2. alkuerä ajamatta mutta piti säätää jarruja. 2. alkuerä menikin ihan koomailessa kun alle olin laittanut vuoden vanhat renkaat säästääkseni kisarenkaita, joita minulla oli vain yksi kierros. 1. eräkierroksella tuli paalupaikka, joten mitään paineita ei ollut. Hermo ei kuitenkaan antanut periksi passata myös 4:ttä alkueräkierrosta vaan ajoin sen hurmoksessa tavoitteena maaginen 16 kierrosta. 16 kierrosta jäi noin yhden sekunnin päähän, lieneekö pienellä Tommin kanssa törmäilyllä oleen vaikutusta. Paransin vielä omaa paalupaikka-aikaani joten auto oli hyvässä tikissä. Ajoin siis paalupaikan ja GT-autoni sai jäädä odottamaan alkuerien top 5 harjoitusta. Ennen sitä ajettiin kuitenkin B-finaali josta kolme parasta nousi a-finaaliin.

Alkuerien Top 5

 1. Lehtojärvi Jethro 15L   5:01.664
 2. Kuronen Pekka 15L   5:07.202
 3. Petteri Jäntti 15L   5:13.151
 4. Tommi Alho 15L   5:14.792
 5. Vesa Rousku 15L   5:18.259

B-Finaalista nousi vielä A-finaalilähtöön Petri Hoffman, Tommi Turku ja Mika Rinne, joka siis ajettiin ennen top 5 treeniä.

GT-8 Top 5 treeni

Ajoin treenissä noin viitisen minuuttia, säädöin jarrut kisarenkaille sopivaksi. Jarrut ovat muuten yksi suurin tekijä GT-auton toiminnassa, niihin kannattaa todella panostaa. Itselläni on nyt Xray RX8:n jarrupalat ja Infernon omat jarrulevyt, siis molemmat päällekkäin. Jarrujen lämpötila voi nousta useaan sataan aseteeseen. Alumiininen keskidiffipukki pitäneen hankkia, muovinen oli jälleen hieman sulanut. Auto toimi edelleen sulavasti, joten finaalia ajatellen vaihdoin vain kytkimeen uudet laakerit ja tarkistin ruuvien kireyksiä. Samalla latasin vastariakun täyteen (Nosram VTEC Lipo 1700mAh).

Semifinaali TP-10

Jatkoin samoilla renkailla jotka olivat jääneet “kuluttamatta” jälkimmäisen puoliskon alkuerissä, eli 37/40 shoren renkaat päätyi alle. Lähtö oli huono, moottorin säädöt olivat liukuneet hieman paksulle ja auto lähti viivalta kuin tervasta. Menetin sijan Jaakon ampuessa ohi kuin tykin piipusta. Vältin alkukierroksien kolaroinnit ja nousin sijalle 4, venäläiskuskin ahdisteltavaksi. Venäläinen menikin sitten ohi tehokkaammalla moottorilla “öö de röössä” EI niin puhtaalla venäläistyyllisellä ohituksella, pulkkaslide pitkin piennarta oli tyly kohtelu. Onneksi Jasse oli hereillä ja kipaisi auton nopeasti takaisin radalle. Tankkauskikkailuiden aikana nousin venäläisen tuntumaan ja pysyikin hyvin hänen vauhdissaan, liekö joko venäläisen vauhti hiipuneen tai omani kasvaneen, se jäi selvittämättä. Homma kaatui kuitenkin tankkausvirheeseeni ja fuili loppui pääsuoran alkuun, harmitus oli sanoinkuvaamaton. Auto pikaisesti varikolle, tankkaus ja raivoisaa ajoa loppuun asti. Jossakin vaiheessa muuten tuo samaisen venäläiskuskin auto pompahti vastapalloonkin ja autoni sai jälleen osumaa. Osumasta ei tullut muuta vahinkoa kuin pieni olennainen osa, transponderi putosi kyydistä. Maaliintuloa edeltävät kaksi kierrosta jäi minulta rekisteröitymättä laskentaan. Tulin kuudentena maaliin ja aikani olisi riittänyt aikavertailussa A-finaaliin, urani ensimmäiseen SM-finaaliin. Täytyy sanoa, että siinä kohtaa harmitus oli tuntuva.

Finaali GT-8

Finaali meni kuin käsikirjoituksesta, lähtö oli hyvä ja sain heti alussa rypisteltyä useamman sekunnin kaulan. Kun takana ei heti ole ketään voi ajaa vähän vapautuneemmin. Auto toimi kuin unelma ensimmäiset 15 minuuttia 30 minuutin finaalista. Tämän jälkeen alkoi ohjaus olemaan outo, en ajatellut sen olevan mitään vakavaa. Vajaa 20 min kohdalla ajoin tankille ja kysyin mikä ohjausta riivaa, Jasse epäili servosaver:n löystyneen ja yritti kiristää sitä, aikaa onneksi oli, kun olin kaikki jo kertaalleen kierroksella ohittanut; ei tosin liikaa hukattavaksi. Tankkaus ja auto takaisin baanalle. Ohjaus huononi jatkuvalla syötöllä ja eturenkaat sain käännettyä tiukoissa kurveissa vain jarrulla auttamalla. Auto oli selvästi alkua hitaampi, mutta pystyin lykkäämään riittävää vauhtia pitääkseni asemani. Ohjausservo oli kuolemassa, (Orionin valmiste). Tommi Alho minulle aikaisemmin olikin kertonut kyseisen servon mahdollisista ongelmista. Kävin vielä muutama minuutti ennen loppua tankilla ihan varmuuden vuoksi. Sen verran jännitti TP-10 toilailujen takia. Voitin finaalin kuitenkin noin 20 sekunnin marginaalilla, joka on noin 1 kierros. Todellinen kilpailu käytiin heti takanani, hopeatilasta ihan loppuun asti taisteli Pekka ja Petteri. Oli kuulemma hyvää viihdettä, Petteri kuitenkin oli tällä kertaa Pekkaa nopeampi. Voittoni ja Petterin kakkostila nostivat minut GT-sarjan piikkipaikalle kun puolet kisoista on ajettu. Voittajan on helppo  :mrgreen::llä.

Finaalin top 3

 1. Jethro Lehtojärvi 87 L  30:20.300
 2. Petteri Jäntti 86L   30:19.783
 3. Pekka Kuronen 85L   30:07.838

no images were found