TP-10 ja GT-8 osakilpailuraportti, 31.7.2011 Hyvinkää

Hyvinkään rata on sen verran “likeellä”, että päätimme lähteä vasta kisa-aamuna ajamaan kohti rataa, lauantai ehtoolle ei oltu treenejäkään luvattu. Tämä tarkoitti kytkimen nostamista Sunnuntaina Maskussa klo 5:00. Reitin varrelta napattiin Haapsaaren Sami kyytiin, Jasse tuli myös  avuksemme, pitkä päivä “tankkiapinana” on aina houkutteleva tarjous. Ei tainnut Jasse tietää minkälainen päivä on tulossa kun mukaan lupautui. Autot olivat hyvissä ajoin huollettu mielestäni hyvään iskuun, joten huolet autojen toiminnasta olivat unohtuneet. Salon kohdalla muistin unohtaneeni, rengassorvin ja “ass-wipet” (CRC:n puhdituspyyhkeitä joilla saa kädet puhtaaksi, TP-10 töhkästä) – ei käännytty takaisin :roll:.

Saavuimme hyvissä ajoin kisapaikalle, noin klo 7:30. Vaikkakin pysähdyttiin matkalla kertaalleen, hakemaan kahvia ja vähän aamupalaa (ABC Piihovi, Salo). Kamojen levitys ja renkaiden sorvaus, mutta millä sorvilla? Kysyin Jomilta luvan käyttää hänen sorviaan, joka hänelle sopi ihan hyvin. Jomin sorvi vain oli kovin konstikas käyttää, joten myöhemmin päivällä sorvailin Kaarion Ossin sorvilla. Ossin sorvi olikin oikein hieno täysautomaattinen “hipo”-sorvi. Kiitokset molemmille kilpakumppaneille kalustolainasta. Kuvia tällä kertaa on hyvin vähän, kamerakin jäi kotiin :). Unohdukselle on opetus, joka piti taas kokeilla kantapään kautta.

Treenit ja alkuerät

Treenit vissiin meni ihan ok, ihan hukassa aluksi, niinkuin aina.Viimeksi oli ajanut Raision kisoissa. TP-10 puski ihan vietävästi vetopäällä ajettavissa kurveissa ja vastaavasti koukki hieman kun veto oli pois. Setuppi oli siis ihan pielessä. GT-8 toimi, niinkuin aina, leppoisa ajettava, ei siis säädettävää. Paikalla oli uusi PR:n D5 moottori, joka ei oikein tuntunut irtoavan huippunopeuteen riittävästi. Toiseen treeniin muutin TP-10 auton casterin maksimiin ja siirsin takaiskareita pystympään. Rataan oli myös tullut lisää pitoa, jos ajoi linjalta ulos alkoi tolkuton puskeminen. Tarkkaan piti siis linjalla pysyä. GT-8:n toisessa treenissä pyrittiin säätämään konetta, siinä oli kuitenkin sen verran vähän ajoa takana, joten sitä ei vielä saatu herkästi kulkemaan. Precirotate D5:sen potentiaali on kyllä suuri, vaatii vain testiä vielä, ennen GT-8 käyttöä. Tuomio oli siis vaihtaa vanha erinomaisesti toiminut Alpha (oranssikantinen) takaisin. Vaihtohommassa tuli sen verran takapakkeja ja ensimmäinen GT-8:n  alkuerä jäi ajamatta. Tämä harmitti, rata kun on yleensä nopeampi aamulla kuin päivällä, joten TQ:sta oli turha haaveilla. Itselläni alkuerissä riivasi yliyrittäminen ja kaikista 7:stä ajamastani alkuerästä vain yksi oli puhdas (GT-8), sekin onnekkaasti (oli muutama kahdella pyörällä ajotilannetta). Pekka nappasi GT-8:n TQ:n. Minä olin GT-8:ssa alkuerien toinen, sekin varmistui vasta viimeisessä alkuerässä. Sitä ennen ryvettiin sijoilla 6-10. TP-10 oli sen sorttista räveltämistä, että en viitsi edes mainita. Halvan treenikoneen lyönti oli täysin nolla ja kuskikin aivan pihalla. TP-10 alkuerätulos tuotti semifinaaliin 9. lähtöruudun  🙄 Alkuerissä Jasse sai kyllä jatkuvasti juosta radan vartta, kova treeni Jassellakin. (Pitäiskö laittaa Jasse kuntokuurille, säästäisi taas muutaman sekunnin)

Finaalit

Tp-10 semifinaalilähdössä valkeni mikä on päivää mättänyt. Contact RC:n renkaiden kovuus ei täsmännyt pahvilaatikkoon painettua, ainakin 42 shoren renkaat olivat jotain 50+ kovuutta, ei ihme, että pitoa ei ylenmäärin ollut. Meinasin semin jättää kesken mutta vaihdettiin takarenkaat ihan vain kokeeksi, voi herranjees miten auto muuttui. Homma kusi vielä kakkosvaihteen rattaan rikkoontumiseen, ajoin silti ja rikoin vielä treenimoottorin.  Paska päivä TP-10:llä, kun en parempaakaan sanaa sitä kuvatakseni keksi. Lainatakseni vielä Lari Jäppisen sanoja “Tää on tämmöstä nitrolottoa”  😆

GT-8:lla lähtö oli odotettu, kakkosruudusta Pekan imuun ja painetta kärkimiehelle. Reilu puolenkymmentä kierrosta siinä mentiinkin puskuri puskurissa, mutta sitten autossani muuttui joku ja vauhti hiipui. Autostani tuli vielä todella vaikea ajettava, eteenkin kurvista ulos, siis silloin kun lappu painetaan lattiaan. Jotain meni rikki, arvelin kisan aikana diffiin äityneen jonkun vian. Sain kuitenkin pidettyä kakkospaikkaa pitkään, mutta yksi auton epämäärisyydestä aiheutunut kaato tiputti minut sijalle 3. Tommi kiitteli kakkospaikasta ja kaasutteli sillä sijalla maaliin asti. Minulla ero Tommiin pyöri pitkään 5 sekunnin molemmin puolin, joten olisin kakkosena maaliin ajanut ilman tuota yksittäistä kaatoa. Auton vaikea-ajettavuuttaa kuvasti hyvin se, että perä irtoili jatkuvasti kurvista kiihdyttäessä ja voimakkaissa jarrutuksissa. Pari kertaa tuli nurmikkoa leikattua, hitsi mikä finaali. Harmittaa tuo tekninen vika autossa, kisan jälkeen Pekka kyseli, että mihin jäin kun oli joutunut alussa niin kärkipaikkaansa puolustamaan. Oltaisiin saatu todellinen trilleri kisasta, ne on aina yleensä parhaita. Pekka kuitenkin voitti, oli kokopäivän nopein kuski. Tommi ajoi GT-8 uransa parhaimpaan ja ensikertalainen “varhaisnuori” Kari Kauppinen ajoi upeasti kuudenneksi. Juha Rouskukin tuli verestämään muistoja ja ajoi viidenneksi, Juhan pääluokkahan on LS-5, sitä ennen oli ajanut muutamia kausia GT-8 luokkaa. Petteri ajoi taas tasaiseen tahtiinsa kärjen tuntumaan, neljänneksi. Hoffmania ei a-finaalissa nähty, auton rikoonnuttua b-finaalissa. Sarjataulukko näyttää mielenkiitoiselta, tulee vielä hyvät kapinat viimeisestä osakilpailusta. Alla finaalitulokset. Kisat olivat kahtiajakoiset, GT-8:lla takapakkia teknisesti mutta podium tulos silti. TP-10:lla olin aivan jäässä, osin rengasruletin takia ja osin vajaatehoisen moottorin takia. GT-8 luokkakin alkaa olla laadultaan sellainen, että isoille virheille ei ole enää jalansijaa, tällä tarkoitan kaatoja tai nurtsilla ajamista. Järjestäjälle suuret kiitokset myös!

  1. 4 Kuronen Pekka 78/30m19,054
  2. 10 Turku Tommi 76/30m22,851
  3. 14 Lehtojärvi Jethro 75/30m10,337
  4. 17 Jäntti Petteri 73/30m 0,504
  5. 7 Rousku Juha 73/30m 4,786
  6. 26 Kauppinen Kari 71/30m 6,969
  7. 9 Aallonen Markus 70/30m28,283
  8. 22 Mursula Jaakko 38/16m58,344

Vikalista

Seuraavana päivänä purin autoa, siitä löytyi jopa kaksi oleellista vikaa. Takadiffin laakerikaula oli mennyt pokki, diffi oli tyhjentynyt öljystä ja diffi vielä pääsi  kotelossa kääntymään, siitä siis kulmavaihteen rutina ja vaikea-ajettavuus. Toinen vika löytyi toisesta takapumpusta, siitä oli alatiivistyksen korkki ruuvaantunut auki ja kaikki öljyt olivat valuneet pitkin tukivartta ja rataa. Ei siis ihme, että auto oli vaikea ajettava. Pienoinen ihme on, että sillä pystyi ajamaan noinkin korkealle. Finaalia kuvasti hyvin se, että nopein kierrokseni oli kierroksella seitsemän (yli 70 kierrosta oli tulos), tämän jälkeen siis oli auto porsinut.

Kisassa tuli taas kokemusta roppakaupalla, kaksi oppia tuli. Kyseenalaista foam-renkaan kovuus jos vähänkin siltä tuntuu. Tarkista diffit ja iskarit ennen isoja lähtöjä (niin kuin polttiskrossissa tulee automaattisesti tehtyä). Kahden luokan samanaikainen ajo on kyllä mahdoton tehtävä, ellei ole erikseen vielä kokenutta huoltomiestä.

Kouvolaan lähdenkin vain GT-8:a ajamaan, TP-10 autoon en rupea uutta moottoria tässä vaiheessa kautta metsästämään kun varoaikaakin on vain viikko. Varaosaa ei saa viikossa, kun moottorin valmistus on lopetettu. Parempi suunnata TP-10 kausi jo vuodelle 2012, sikäli jos sitä tulee ajettua, tiedä sitten.

Öljyt pihalla = ei kivaa ajaa…

Hmm… pitääkö diffin ulostulon olla vinossa?

Laakerin kaula poikki, huono juttu ajatellen pinionia ja lautasratasta ja ennenkaikkea öljyjen sisällä pysymistä.

Mites tuossa ulostulossa on tollanen pykälä, ei toimi jousitus jos vetari nyppii…

Jep! Metallinkeräystavaraa…

Tuorevoideltu iskari = ei kiva ajaa…

Jarruosastolla ollut vaihteeksi lämmintä…

Laikatkin joutaa metallinkeräykseen…