Vampire Racing SR1 nopeudensäädin autokäyttöön

Vampire Racing, mikäs kumma se on?

Vampire Racing on RUDDOG Distribution UG:n brandi, kyse on siis Saksalaisesta yrityksestä. VR:n valikoimissa on korkealaatuisia tuotteita RC-harrastajalle, kuten akut, säätimet, moottorit, työkalut, rasvat ja muita mukavia tarvikkeita. Tuotteita edustaa suomessa RacersRCShop ja valmistajan sivut löytyvät tästä, valmistajan omista sivuista jää kyllä hyvin keskeneräinen vaikutelma. Vampire aloitti tuoteperheensä LiPo-akuilla, joilla onkin jo suomenmaalla niitetty mainetta M4-10 luokan suomenmestaruudella. Akuista ei liene tarve enempää mainita ja artikkelin kohteena onkin nyt uutuustuotteina ilmestyneet säätimet ja sensorilliset harjattomat moottorit. Moottoreista voit lukea täältä.

Säädinpaketin sisältö

Paketin kyljessä oli varoitusmerkinnät valonarkuudesta, valkosipulista ja muista vampyyreille epäterveellisistä asioista  :mrgreen:

Säädin on pakattu melko isoon kartonkilaatikkoon, rasiassa on pieni ikkuna josta selviää minkälainen säädin on sisällä. Säätimen kaverina on nippu muistia silikonijohtoja, pieni pussillinen kutistesukkaa, viittä eri väriä, pieni ohjevihkonen, saksaksi ja englanniksi sekä yksi sensorijohto. Johdot ovat 3,5mm2 poikkipinta-alaltaan, joka on riittävää mihin tahansa käyttökohteeseen. Johto on verrattain joustavaa, mikä on oikein mukava juttu. Koska johdot ovat mustia, on erivärisille kutistesukille käyttöä, niillä “koodataan” johdoille värit. Ohjevihkosessa on kolme aukeamaa ohjeita, yleistä löpinää ja kivoja kuvia. Sensorijohto on sopivan mittainen mutta ulkoiselta olemukseltaan vähän karkea. Karkeus ei kuitenkaan ulotu pienen pieniin johtoihin ja liittimiin, vaan on ensiluokkaista työtä. Kaapelia niputtava suojakuori on vain vähän turhan isoa, mutta onneksi hyvin pehmeää. Kaikenkaikkiaan paketissa on kaikkea mitä säätimen mukana soisi tullakkin. Olisin kuitenkin vielä kaivannut paketin sisällöksi tarra-arkin, olisi kiva liimata vampyyrin kuvia auton koristeeksi. Voi olla, että se on paketista jäänyt epähuomiossa pois.

Pakkauksen taustapuolella oli pivot-taulukko säädinmallien spekseistä.

Sisällöltään pakkaus oli hyvinkin perussettiä

Vampire Racing SR1 ja SR1+ säätimet

SR1 ja SR1+ säätimet ovat synkän mustanpuhuvia, tyylikkäitä. Isohko alumiininen jäähdytyselementti on osa säätimen kuorta, jäähdytyspintaa on siis myös säätimen sivuilla. Säädin ei kuitenkaan ole markkinoiden pienin mutta kuuluu pienimpiin, on vain hieman korkeampi kuin suositut LRP SXX säätimet, pohjapinnan ollessa hyvin sama. Suuren jäähdytyselementin hintana on paino, SR1 on toistakymmentä grammaa painavampi kuin kilpailijansa. Pääpiirteissään säädinparivaljakon versiot ovat ulkoisilta olemuksiltaan identtiset, selkein ero lienee plus-mallin tuuletin, optiona saatavana olevan tuulettimen voi toki asentaa perusmalliinkin. Merkittävämpi ero säätimien välillä löytyy niiden sisuksista. Perusmalli syöttää maksimissaan virtaa 480 A / vaihe, kun taas plus mallin vastaava on 764 A / vaihe. Moottorirajoitukset vastaavasti 5.5T ja plus mallissa 3.5T. Ero ilmenee myös sisäisestä vastuksesta, senhän pitää olla hyvin alhainen, ts. hyötysuhde korkea. Plus mallin sisäinen vastus on vaivaiset 0,00065 ohm ja vastaavasti heikkotehoisemmassa versiossa vastaava luku 0,001 ohm. Tämä kun muutetaan jännitehäviöiksi vaikka 20A kuormalla, niin luvut ovat 0,013V ja  0,02V. Säätimien hintaero on pieni, joten kannattaa miettiä mihin valintansa kohdistaa.  Säätimet ovat sensorimalleja, joten sensoritonta moottoria ei kannata Vampiren kaveriksi tyrkyttää. Molemmista löytyy ylilämpösuojaus ja tuuletinta ohjataan säätimen kuormituksen mukaan, hieno ominaisuus, tuuletin ei pyöri joutavaa. Säätimestä löytyy valmiiksi juotettuna virtapiikkejä tasoittava iso kondensaattori ja näkyi siinä olevan myös jotakin suojaelektroniikkaa. Mielestäni kondensaattorin johdot olisivat saaneet olla noin 1cm pidemmät, toki näilläkin pärjää oikein mainiosti.

Huomaa jäähdytysrivat myös säätimen sivuilla.

Erilliset juotosnastat johdoille ovat käyttömukavuudessaan paljon paremmat kuin suoraan piirilevylle juotettavat liitännät.

Säätimessä on myös Boost-BEC, jolloin ei tarvita erillistä akkua tai boosteria mattoautoissa, joissa on siis käytössä 3,7V Lipo akku. BEC tuottaa 3 ampeeria virtaa kuuteen volttiin (3,0A@6.0V), virtaa riittää siis hurjemmillekkin servoille. Boost-BEC:n hyöty näkyy myös touring autoissa ja miksi ei myös krossareissa. Boosteri pitää vastaanottimen syöttöjännitteen tasaisena ja näin ollen vähentää huomattavasti radiohäiriöitä. Ei ole kovinkaan tavatonta, että vastarin yhteen kanavaan oli liitetty ylimääräinen kondensaattori tasoittamaan jännitenotkahduksia, VR:n säätimellä siitä tulee tarpeeton.

BEC = Battery Elimination Circuit.

Säätimen ohjelma ja säädöt

Molemmat säätimet kantaa samaa softaa, myös ns. “0”-ennakko softa on mukana. Nollaennakkosofta on tarpeen spec-luokkia ajaville. Kun “0”-ennakko on aktiivinen, vilkkuu säätimessä valo erittäin selkeästi. Kelpaavasta akkurepertuaarista ei puutu mitään, säädin soveltuu kaikkiin kilpasovelluksiin. 3S ja sitä vastaavat jännitetasot (yli 8,5 volttia) eivät kuitenkaan kuulu säätimen sietokykyyn, joten rajumpaan harrastelukäyttöön SR1 ei sovellu. Säätimen softa on pakkauksen taustatietojen mukaan USB-päivitettävä, mutta siitä ei ole mitään lisätietoja valmistajan sivuilla, ainakaan vielä. Mukava juttu tulevaisuutta ajatellen.

Säätimissä on seitsemän eri parametria joita voi käyttäjä säätää haluamikseen, lista alla.

Menu / Arvo 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
1. Battery Type Lipo 1S Lipo 2S Life 2S Nimh/Nicd
2. PTS – Power Timing System 0 – 6 (0 = “no timing”, LED vilkkuu)
3. Accleration lowest low normal high highest
4. Current Limit 50% 60% 70% 80% 90% 100%
5. Motor Direction normal reverse
6. Auto Brake 0% 3% 6% 9% 12% 15% 18% 21% 24% 27% 30%
7. Initial Brake 0% 10% 20% 30% 40% 50% 60% 70% 80% 90% 100%
8. Factory Setting * Punaiset ovat tehdasasetukset

Parametreista on lyhyet kuvaukset ohjekirjassa, mutta joissakin kohdissa kuvaus ei ole ihan yksiselitteinen, alla samainen lista suomeksi kommentteineni.

 1. Akkutyypin valinta vaikuttaa minimijännitteeseen, ts. cut-off voltage.
 2. Dynaaminen ennakko, enemmän ennakkoa antaa enemmän tehoa, 0-valinta on ns. nollaennakkomoodi.
 3. Kiihtyvyys, säädetään radan pito-ominaisuuksien mukaan, enemmän pitoa => korkeampi arvo. Periaatteessa vastaavan säädön voi tehdä myös radiolähettimestä (TH Speed).
 4. Virranrajoitus, tämän kuvaus on hieman epäselvä. Arvo on prosenttiluku, 100% ilmeisesti vastaa samaa kuin virtaa ei rajoitettaisi, mutta jos valittuna on esim: 50% niin mistä arvosta?
 5. Mukava lisä, jos vaikka on sovellus missä tarvitaan vastakkaiseen suuntaan pyörivää moottoria.
 6. Arvo jolla säädetään kuinka paljon säädin jarruttaa moottoria kun kaasu on neutraalilla.
 7. Jarrun arvo minimissään kun jarrua on painettu, on vähän niinkuin käsijarrun tapainen ominaisuus, eteenkin suurilla asetusarvoilla.
 8. Palautus tehdasasetuksiin.

Jos vertaa kilpaileviin merkkeihin ei Vampiren säätimessä ole mitään erityisen mullistavaa säädettävää,  mutta kuitenkin kaikki säädöt mitkä ovat todella tarpeen. Pääsäädöt mitä yleensä tarvitaan löytyvät, näitä ovat kiihtyvyys ja ennakko (kohdat 3 ja 2). Ohjekirjan mukaan ennakkosäätö ei ole pelkkä asteluku, vaan sitä säädetään dynaamisesti kierrosluvun ja kaasuliipasimen asennon mukaan. Ennakkoasetuksella kerrotaan kuinka agressiivinen siitä halutaan. Monipuolisemmissa softissa juurikin tuohon dynaamisen ennakkoon on useampia säätöparametreja. Tosin niiden tarve on nyt jäänyt vähäisemmäksi, koska vakioluokissa dynaamisen ennakon käyttö on nyt kielletty. Viritetyissä luokissa moottorilla saadaan tarvittava teho ilman dyynaamisia säätökikkailujakin. Toisaalta tällaisin monimutkaisiin parametriviidakkoihin eksyy helposti ja tietämätön saattaa näillä jopa rikkoa säätimensä tahi moottorinsa.

Säätimen kalibrointi ja asetuksien muuttaminen

Säädin kalibroidaan ja parametrejä säädetään kuten lähes kaikki markkinoilla olevat säätimet, tosin tässä kohdassa ohjekirja on oudosti koostettu. Säätimessä on kaksi painiketta ja kaksi LED valoa, sininen ja punainen. Säädöt tapahtuvat valojen vilkuntojen perusteella. Parametrien säätöön siirrytään painamalla MENU näppäintä vähintään 3 sekuntia, lopuksi pitää muistaa painaa vielä SET nappulaa ainakin 3 sekuntia, että muutetut asetukset tallentuvat. Kyseinen tapa ei ehkä ole se maailman selkein mutta onnistuu kyllä, ilman menutaulukkoa tosin mahdotonta. Erillinen säätökapula tai säädinpaneli olisi kyllä huomattavasti kätevämpi.

Säätimen asetuksiin päästään käsiksi kahden painikkeen ja LED-valon avulla. Pikkuruinen käyttökytkin kuvan oikeassa reunassa.

Alla säätimen kalibrointiohje. Huomaa, että lähettimestäsi on oltava kaikki kaasuliipaisimeen vaikuttavat säädöt nollassa/neutraalissa/normaalissa tilassa.

 1. Laita lähetin päälle.
 2. Laita autoon virrat päälle
 3. Paina SET painikketta ainakin 3 sekuntia, säädiin siirtyy SET/Kalibrointi moodiin.
 4. Anna lähettimen olla neutraalilla ja paina SET painiketta, säädin välähtää kerran.
 5. Paina lähettimen liipaisin täysikaasulle ja paina säätimen SET painiketta, säädin välähtää kaksi kertaa.
 6. Paina lähettimen liipaisin täysijarrulle ja paina säätimen SET painiketta, säädin välähtää jälleen.
 7. Nyt säädin on kalibroitu ja valmis käyttöön.

Millaista Vampyyrilla oli sitten ajaa?

Asensin Vampiren Team Associated TC6 autoon, VR:n omalla 5.5T Type AB+ moottorilla, moottoreista oma artikkeli. Touringautossa yleensä selviää hyvin nopeasti minkälaisesta säätimestä on kyse, käyttövirrat ovat kovat ja kaikki pienetkin nykimiset tai epämääräisyydet välittyvät suoraan kuljettajan selkärankaan. Säätimen merkitys hyvin toimivassa kilpurissa on erittäin tärkeä asia, kyse ei ole mistä tahansa “kivestä”. Ensivaikutelma oli hyvinkin positiivinen, kaasuvaste oli lineaarinen ja kiihtyvyys hienostunutta, jopa akkujen ikäerot tulivat paremmin esille kuin aikaisemmin. Edellisen voimakompinaationi (SP GT2.0 ja LRP X12 5.0T), alavääntö oli turhan repivää ja agressiivista, ajo sitä myöden vähän poukkoilevaa. VR:n paketilla ajaminen oli mielestäni jouheavampaa ja useamman akun jälkeen alkoi tuntua siltä, että moottori voisi olla vielä tehokkaampi, niin hyvin se oli hanskassa. Ajoin tahallani ylipitkiä lähtöjä, jotta olisin saanut säätimelle ylimääräistä kuormaa hanskattavaksi, mutta turhaan. Säädin ei käytössä juurikaan lämmennyt ja moottorin lämmötkin pysyivät hyvin kurissa vaikka yhtäjaksoista ajoa oli lähemmäksi 10 minuuttia. Kuuden tunnin treenien aikana en kokenut yhtään nykäisyä tai pienintäkään toimintahäiriötä. Ajoittaiset Futaba 4PKS radiotani vaivanneet häiriötkin olivat jonnekkin kaikonneet, liekkö boost-BEC:n ansiota. Touringautoilu tuntui pitkästä aikaa todella mukavalta. On kivaa kun kaikki toimii veitsenterävästi! Pidin säätimestä niin paljon, että ennen pitkää muistakin autoistani vaihtuu säätimet VR:n tuotteisiin.

Vampyyrisäätimen saat hankittua omaksesi RC Centeristä, suorat linkit kaupan tuotteisiin alla.

Comments are closed.