Vampire Racing Type AB+ harjaton moottori

Vampire Racing harjattomat moottorit

Vampire Racing:n harjattomat moottorit kantavat mallimerkintää Type AB+, nimi ei mielestäni ole se kaikkein selkein, tosin samankaltaisia ne on muillakin valmistajilla, kuten LRP:n X12 tai SP:n pelkät versionumerot. Yritin hakea mihin moinen nimi perustuu, mutta hakutulokset jäivät verrattain laihaksi.Eikä VR:n omat nettisivutkaan hirmuisasti moottoreidensa ominaisuuksia mainosta. Kuitenkin moottoreissa on valikoimaa mukavasti, ensimmäisessä erässä julkaistiin moottorit lankamääriltään 4.5T – 8.5T (591W – 324W) . Maahantuojan uutisoinnin mukaan valikoima kasvaa vielä tyypillisillä lankamäärillä väliltä 9.5T – 21.5T, tämän jälkeen valikoima on jotakuinkin täydellinen. Enemmän tietoa itse VR:stä voit lukea kirjoittamastani SR1+ säädinartikkelista. (Klikkaamalla kuvaa, saat sen suurempana!)

Myyntipakkaus, sopivan houkutteleva.

Pakkauksen takapuolella speksejä eri moottoreista.

Komea väri ja laser-etsaukset.

Ennakko säädettävissä portaattomasti.

Käsitykseni mukaan kaikki moottorit ovat teknisiltä ominaisuuksiltaan täsmälleen samat, erot ovat vain lankamäärissä. Moottorit ovat käämitty perinteisesti tähti-kuvioon. Valikoimissa ei ole delta-käämittyjä tai mitään muitakaan erikoiskäämittyjä-versioita. LRP:llähän on ns. Octa-käämittyjä koneita, jotka ovat oikeasti on ihan tavallisia tähteen käämittyjä moottoreita, mutta rinnakkain olevat lankamäärät on tuplattu. VR:ssä lankoja on käämitty kaksi rinnakkain / vaihe. Moottoripakkauksen takakannen mukaan moottorit on suunniteltu 4,8 – 7,4 voltille. En tiedä onko kyseessä, virhe vai jokin vanhanajana vivahde. Nykyään mattiksien (C-12) ominaiskäyttöjännite kun on 3,7V. Moottori painaa vakiona suurinpiirtein saman kuin LRP:n X12 sarjan moottorit, muutamia grammoja VR:n eduksi.

Moottori purettuna.

Moottoreissa on muutamia hienoja ominaisuuksia, ensimmäisenä ja näkyvimpänä komea tummanharmaa eloksointi ja laser-etsattu Vampire Racing logo ja moottorin lankamäärä. Teknisinä hyvinä ominaisuuksina mainitsisin sivulle osoittavan sensorijohdon liittimen, portaattomasti säädettävissä olevan ennakon ja messevät tuuletusaukot moottorin kiinnityspäädyssä. Juotoskorvat ovat isot ja paksut, joihin johtojen juottaminen oli erityisen helppoa. Vakiona moottorin sisältä löytyy 12,5mm roottori, optiona saatavat 12mm ja 13mm roottorit tuovat lisää säädettävyyttä vääntökäyrään. Sensorin säätämisen helpottamiseksi on päätyyn valettu pieni asteikko ja se kääntyy kun päädyn kaksi torx-ruuvia löysää. Ohjeessa tai rungossa ei kuitenkaan kerrota paljonko asteita yksi viivaväli on. Empiirinen tutkimukseni kuitenkin sanoisi viivavälin olevan 5 astetta, tällöin sensoria pystyy säätämään +/-15 astetta.

Vakiona on 12,5mm roottori, speksit sanovat “allround”. Optiona 12mm “high-speed” ja 13mm “high torque” roottorit.

Sensoripääty roottorin puolelta…

…ja laakeripuolelta.

Moottorin huoltoa helpottaa molmemmista päistä aukeava kannu, laakerin voi vaihtaa ilman, että “räjäyttää” koko moottorin, samoin sensorin. Itseasiassa roottoria ei tarvitse ottaa pois kannusta laakerivaihdon yhteydessä, oli kyseessä kumpi tahansa laakereista. Moottoria kasatessa on hyvä huomata, että yksi kolmesta pitkästä ruuvista on hieman lyhyempi. Kyseisen lyhyemmän ruuvin on tarkoitus tulla sensorin kohdalle. Roottori on laakeroitu moottorin etuosasta 10x5x4 laakerilla, joka on poikkeuksellisen iso sähkömoottoriin. Uuden laakerin löytäminenkään ei ole vaikea tehtävä, kun koko on kovin yleinen RC-autoilussa. Sensoripäädyn laakeri on sitten vähän erikoisempi ja pienempi, mutta siihen ei kohdistu samanlaisia rasituksia kuin etuosan laakeriin ja näin vaihtoväli on oleellisesti pidempi. Sensoripään laakeri on istutettu muoviseen kansiosaan, joka ei mielestäni ole se ihan kaikkein paras ratkaisu, olisin mielummin nähnyt osan alumiinisena. Päätyosa kohdistuu runkoon kuitenkin hyvin, joten riittävänä linjassa se varmasti on. Toivonkin VR:ltä kyseistä osaa optiona, alumiinisena, saapa nähdä 😉 .

Kaikkiin ruuveihin oli asiallisesti laitettu ruuvilukitetta.

Sensoripäädyn laakeri, päädyn torx-ruuvin lisäävät tarvittavaa työkaluvalikoimaa, tosin ovat vaihdettavissa toisiin ruuveihin.

Paketin sisältö ja ohje

Moottori toimitetaan melko kookkaassa pahvirasiassa pehmustettuna solumuovilla, paketissa oli mukana myös pieni ohjevihkonen ja tarra-arkki. Ohjevihkonen koostui lähinnä erinäisestä määrästä kaikenlaisia varoituksia. Tärkeimmät varoitukset lienevät, maks. 80C lämpötila, älä kierrätä ilman kuormaa, ruuvien maksimimitta runkoon on 6 mm ja älä käytä liian lyhyttä tai pitkää välitystä. Erikoisinta on kuitenkin välityssuositustaulukon puuttuminen koko ohjeesta, eikä taulukkoa löydy edes VR:n nettisivuilta. Tässä asiassa pitänee sitten luottaa autovalmistajan suosituksiin tai johonkin muuhun netistä löytyvään. Lienee siis paikallaan mittailla moottorin lämpöjä, ainakin ensimmäisten ajokertojen jälkeen. Alla on oma näkemykseni keskimääräisistä suositusvälityksistä eri moottoritehoille. Jos rata on lyhyt lyhennä välitystä ja vastaavasti pidemmille radoille välitystä tulee pidentää.

Käyttö / Moottori 4.5T 5.5T 6.5T 7.5T 8.5T
On-road TC 9.0 8.0 7.5 7.1 6.8
Off-road 2wd/4wd Ei suositella Ei suositella 10.5 9.6 8.7

Yleisluontoinen välitystaulukkoni harjattomille moottoreille.

Pakkauksen sisältö, ohjeet englanniksi ja saksaksi, lisäksi pieni arkki vampyyritarroja.

Radalla

Asensin 5.5T moottorin Team Associated TC6 touring autoon, samaisessa autossa on myös VR:n SR1+ säädin. Ensimmäisenä huomioni kiinnittyy hieman erilaiseen käyntiääneen mihin olen LRP:n 5.0T X12 moottorilla tottunut, VR:ssä se oli ehkä vähän hienostuneempi mutta sirittävämpi. Toinen selkeä ero oli voiman tunnussa, LRP:n voima on alakerrasta raakaa ja rajua, mutta VR:ssä teho jakaantuu lineaarisemmin koko kierrosalueelle, alaväännön ollessa jopa kevyen valju, vääntö alkaa tulla esille vasta kierrosalueen puolessa välissä. Rajun alaväännön puuttuessa ajo oli pienellä mattoradalla siistimpää ja puhtaampaa, tuntui kellokin tykäneen. Kun ennakkoa sääti koneesta, muuttui vääntöalue alemmaksi, ei kuitenkaan hirmuisasti. Ajoin samoilla välityksillä kuin LRP:llä, (9,17), mutta näin jälkeenpäin ajateltuna, se oli varmasti liian lyhyt VR:lle. Halusin kuitenkin tehdä suoraa vertailua muuttamatta mitään. Päällimmäiseksi kuitenkin jäi hienostunut ja tarkka kaasuvaste, liekkö syy uudessa säätimessä, moottorissa vaiko molemmissa, sitä en osaa täysin sanoa. En ole mitenkään erityisen spesiaali “mattiskuski” ja arviot mattoautokäytössä jäävät vähän laihoiksi. Kuitenkin moottori toimi oivallisesti, vaikkakin speksit sanovat sen olevan 4,8V – 7,4 voltille. Sama lineaarisuus mattoautossa on myös erinomainen ominaisuus, joka tekee ajamisesta siistimpää ja tarkempaa. Optioroottorit tekevät moottorista houkuttelevan myös mattoautokäyttöön.

VR Type AB+ asennettuna AE:n TC6 autoon, huomaa myös VR:n SR1+ säädin.

Lopuksi

VR:n moottorit näyttävät, että tuntuvat erittäin laadukkailta, vaikuttavat olevan myös sitä. Moottoreissa muutamia mukavia ominaisuuksia mitä ei suoralta kädeltä tule heti mieleen muista moottoreista ja valikoimaan on tulossa tarvittavat optioroottoritkin – täydellistä. Aika näyttää kuinka pitkäikäisistä moottoreista on kyse, kun sitä ei näin kymmenen ajetun akullisen jälkeen vielä tiedä. Tuotteen laadukkuus kuitenkin luo pohjaa pitkäaikaiselle suhteelle autoni voimanlähteeksi, moottorit kun ovat hinnoiteltu vielä sopivan mukavasti. Vesikelejä ajatellen moottorin etuosan tuuletusaukot eivät ole ihan paras juttu, niitä kun ei saa edes teipillä umpeen muotonsa takia. Lienee siis paikallaan miettiä laittaako kyseisen koneen vetiselle radalle ollenkaan. Tosin vesihän ei moottoria riko, vaan veden mukana kulkevat epäpuhtaudet. Sivulle suunnattu sensorinjohdon liitos on järkiteko, ainakin kolaritilanteita ajatellen, jolloin ei tarvitse katkenneista sensorijohdoista kyynelehtiä. Näillä kokemuksilla voisinkin suosittelen lämpimästi VR:n moottoreita sekä harrastus, että kilpakäyttöön puhtaalla omalla tunnolla. Niin, eurooppalaisina tuotteina, ovat toki myös CE-merkittyjä, joka valitettavan usein puuttuu RC-tuotteista.

 

Comments are closed.