Auton säädöt, osa 1. – Ajatuksia säätämisestä.

Aluksi

Ajattelin aloittaa artikkelisarjan autojen säätämisestä, se ehkä vaikein ja tärkein kokonaisuus koko RC-harrastuksessa, vaikkakin se ei ole mitään rakettitiedettä. Ensimmäinen kysymys mitä kannattaa kysyä, lienee "Miksi ylipäätään säätää autoa?". Vastaus on yksinkertainen, nopeampien kierrosaikojen takia. Jos halutaan olla oikein tarkkoja, tavoite pitää olla nopeammissa tuloksissa. Tämä joskus unohtuu, sillä nopealla yksittäisellä kierrosajalla on vain harvoin RC-autoilussa merkitystä. Päällimmäisenä painoittaisin kuitenkin sitä, että oma kokemus säätötoimissa on aina arvokkaampaa kuin mikä tahansa luettu tieto. Suosittelen lähtökohtaisesti jokaisen itse kokeilemaan ja testaamaan vaikutukset autossaan, tällöin myös se oma ajotyyli alkaa selkiintyä.

Auton alustan säätäminen on monimutkainen prosessi jossa erilaisilla säätökohteilla ja valinnoilla vaikutetaan auton käytökseen mitä erillaisimmissa pito-olosuhteissa. Mitä tuo vähän jo filosofisia piirteitä pitävä lause sitten pitää sisällään? Sitä pyrin tällä artikkelisarjallani valaisemaan. Monet säätöohjeet paineutuvat mielestäni vähän väärästä suunnasta auton sielunelämään. Yleensä oppaissa kerrotaan, että tätä säätämällä vaikutat auton tähän ja tähän ominaisuuteen. Toki nämä ovat tärkeitä, mutta se ei auta sinua välttämättä eteenpäin kun sinulle ei kerrota mitä pitää milloinkin säätää tai mitkä ovat vaihtoehdot. Toisaalta säätämisen vaikeus kulminoituus myös siihen, että selkeää suoraa vastausta ei aina ole, ja joskus kaikki ovat oikeassa.

Mielestäni koko homman juju lähtee sanasta balanssi, siitä ne F1 kuljettajatkin aina puhuvat. No mikä se hiivatin balanssi sitten on? Balanssi on sitä kun auton säädöt tukevat kuljettajan ajotaitoa suorittamaan parhaan mahdollisen tuloksen. Tämäkään ei sinänsä kerro vielä sinulle mitään, jatka lukemista, pyrin johdattelemaan sinua säätämistarpeen syntysijoille.

Oletko koskaan ajanut autoa joka toimi sinusta kuin ajatus, tai ajorupeaman jälkee tuntui siltä, että ei mennyt lujaa ja ajoitkin huipputuloksesi. Nämä ovat olleet niitä hetkiä kun autosi on ollut balanssissa. Olet varmasti ajanut autoa jolloin se ei ole ollut balanssissa, esim: perä irtoilee holtittomasti, auto ei käänny kunnolla, kaatuu kaarteissa, on epämääräinen, loputon lista mitä kummallisimpia ongelmia. Auton säätämistarve pitää aina arvioida, siihen yleensä sysää tarve mennä lujempaa. Joskus auton säätäminen ei auta, silloin on kuljettajan mietittävä ajotapaa, on siis säädetävä kuskia.

Aloittelijan sudenkuopat

Aloittelijan suurimmat sudenkuopat ovat yleensä hyvin yksinkertaisia ja olisivat mielestäni yleensä helposti vältettävissä, alla lista…

 1. Liian suuri teho => Liian suuri tilannenopeus
 2. Auto säädetään kopioimalla jonkun huippukuskin säädöt => Auto liian agressiivinen tai ei toimi ollenkaan, säätölomakkeet eivät ota huomioon riittävästi vallitsevia olosuhteita. Kuinka paljon esim: kovapito on suomessa ja vastaavasti taas amerikassa?
 3. Ajotyyliä ei mietitä => Liian suuri tilannenopeus tai ajotaidolleen sopimaton ajotapa (esim: hyppyrit).
 4. Ajotaitoa ei saada kukkarolla.
…näihin mielestäni helpot korjaukset ovat…
 1. Sovitetaan auton tehot vastaamaan taitotasoa, mielummin hieman alitehoinen kuin yli.
 2. Jos halutaan kopioida, kopinti kannattaa tehdä huippukuskin High Grip setupeista, nämä ovat huonolla pidolla yleensä aliohjaavia, vähemmän agressiivisia.
 3. Jätetään esim: hyppyrit hyppäämättä. Lainatakseni Einstainia, "vai hullu yrittää toistaa samaa uudelleen ja uudelleen odottaen erilaista lopputulosta".
 4. Ajotaito kehittyy ajamalla, kilpa-ajotaito käymällä kilpailuissa. Treenaamisenkin voi tehdä monella tavalla…

Luonnos artikkelisarjan sisällöstä.

 1. Luet sitä  😉
 2. Käsitteitä ja työkaluja
 3. Lähettimen säädöt
 4. Iskunvaimentimet ja jouset
 5. Camper, Caster, Toe
 6. Droop, Down-stop ja Ride height
 7. Dual Rate, Ackermann, Bump steer
 8. Camper-gain, Roll-center
 9. Kick-up, Anti-dive ja Anti-squat
 10. Runko, flex
 11. Välitykset
 12. Renkaat, insertit ja vanteet
(Luettelo muuttu linkkilistaksi sitä mukaan kun valmistuu.)