Auton säädöt, osa 2. – Käsitteitä ja Työkaluja

Käsitteitä

On hyvä varmasti esitellä muutamia käsitteitä joihin saatan muissa artikkeleissa viitata. On siis oivallista käydä näitä läpi ensimmäisessä artikkelissani, samoja käsitteitä saatat kuulla varikolla kokeneempien kuskien suusta. Tämän artikkelin loppupuolella on pieni esittely erilaisista työkaluista, joita monesti tarvitsee säätöhommissa.

Aliohjaus / puskeva

Aliohjautuminen tarkoittaa sitä, että auton kääntösäde kasvaa ajonopeuden kasvaessa, auto pyrkii keula edellä ulos kaarteesta. Aliohjaava auto on yleensä helpompi ajaa, mutta kello ei siitä tykkää. Käytännössä siis takarenkailla on parempi pito kuin eturenkailla.

Yliohjaus / “kalanpyrstö”

Yliohjaavan auton käytös on päinvastainen aliohjaavalle autolle, loogista ;-). Yliohjaavan auton selkein puute on heikko takapito (fishtailing), tarkoittaa siis sitä, että takarenkaiden pito on heikompi kuin eturenkaiden. Takavetoisissa autoissa yliohjaaminen ilmenee yleensä kaasuttaessa, jolloin takapyörien sutiminen saa takapidon romahtamaan, takavetoautojen huippukuskit ovat yleensä todellisia taitureita. Taitava kuljettaja haluaa yleensä hieman yliohjaavan auton.

Balanssi

Ihannebalanssi on sellainen tila, jossa auton etu- ja takarenkaiden pito on sopusoinnussa kuljettajan ajotaitojen kanssa. Aloittelijalle reilusti aliohjaava auto on helpompi, kun taas vastaavasti kokenut haluaa ajaa hieman yliohjaavalla autolla, parempien kierrosaikojen toivossa.

Kurviin sisään

Radan osa jossa autoa aletaan kääntää kurviin sisään, noin 20-30% kurvin alkuosasta.

Kurvista ulos

Kurvin se osa jolloin aletaan taas lisäämään vauhtia, se voi olla 20-50% kurvin jälkimmäisestä osasta.

Kurvin keskikohta

Kahden aiemman väliin jäävä osa, tässä kohtaa auton nopeus on yleensä melko vakio.

Ajolinja / linja

Kuvitteellinen viiva radan pinnassa, joka kuvaa radan nopeiten ajettavaa reittiä, ihanneajolinja. Tästä siis sanonta “linjalla pysyminen”.

Apeksi / Apex

Kurvin keskipaikkeilla se kohta jossa ihanneajolinja risteää sisäkurvin geometristä keskikohtaa. Apeksista on olemassa myös käsitteet early apex ja late apex, jotka ovat sekä ennen, että jälkeen keskikohdan. Joskus mutkasarjoissa nopein tapa ei ole aina tähdätä linjaa apeksiin, tästä siis nämä jälkimmäiset termit.

Kova pito

Kova pito tarkoittaa sitä, että mekaaninen pito renkaan ja radan välillä on huikea, hurjan iso. Kovalla pidolla ajaminen on haasteellista, se ei anna anteeksi yhtään väärää ohjausliikettä.

Painon siirtyminen

Autoon vaikuttaa G-voimat aina silloin kun auto kiihtyy, hidastuu tai sen kulkusuuntaa poikkeutetaan. Voidaan siis ajatella, että g-voima on se voima joka pyrkii siirtämään auton painopistettä vastakkaiseen suuntaan kuin mihin se on kiihtymässä tai hidastumassa. Tätä ilmiötä kutsutaan painon siirtymiseksi. Joskus oikein kovalla pidolla auto voi kaatua kaarteissa, tällöin auton painopiste siirtyy auton tukipinnan ulkopuolelle.

Lyhyt ja pitkä välitys

Lyhyellä välityksellä auto eteenee lyhyemmän matkan eteenpäin per moottori yksi kierros. Vastaavasti pitkä välitys tuottaa pidemmän etenemismatkan per moottorin kierros. Välityksellä on suuri merkitys moottorin toimintaedellytyksille.

Vetopito

Vetopidosta puhutaan yleensä siinä yhteydessä kun avataan kaasu, vaikuttaa siis auton kiihtyvyyteen. Jos vetopito on heikko, saattaa auto sinkoilla mihin sattuu kun kaasu polkaistaan lattiaan (sinkoilu voi toki johtua monesta muustakin syystä). Renkaalla ja painon siirtymisellä on suuri merkitys tässä asiassa.

Sivupito

Sivupidolla yleensä kuvataan renkaan pito-ominaisuuksia kaarteessa. Krossareissa monesti renkaan ulompia pinnejä leikataan pois, jotta renkaalla olisi pyöreämpi ajaa (anteeksiantavampi/helpompi).


Työkalut

Auton säätäminen ei käytännössä onnistu ilman jotain säätötyökaluja. Rriippuen autoluokasta säätötyökalujen määrä ja muoto vaihtelevat. Säätötyökalujen tarvetta ei kuitenkaan kannata väheksyä, niillä kun voi nopeasti myös todeta onko auto täysin ehjä ns. “kulmat kohdillaan”. Näiden työkalujen ei tarvitse kuitenkaan olla mitään superhienoja ja kalliita tarkkuusvälineitä, tavalliset rautakauppatyökalut riittävät monesti ihan perusasioiden hoitoon. Laadukkaat työkalut kestävät pitkään ja ovatkin yleensä kertaostoksia.

 Tärkeimmät säätötyökalut

 • Viivain/viivotin, mieluusti teräksinen. Tavallisesta rautakaupasta, esim: Biltema
 • Työntömitta/tönäri, mieluusti metallinen. Tavallisesta rautakaupasta, esim: Biltema
 • Astelevy “camber-gauge”, tämän voi valmistaa jäykästä kartongista/muovilevystä tai sitten ostaa RC-tuotteita myyvistä liikkeistä. Yleensä suhteellisen edullinen.
 • Säätöalusta/levy. Näitäkin on kaupallisena, edullisemmaksi tulee kun hakee jostakin muovialan liikkeestä (esim: ETRA) 8-12mm paksun polykarbonaattilevynpalan, yleensä näissä liikkeissä on joitakin leikkuuhukkapaloja. Idea on kuitenkin siinä, että alustan tulee olla täysin suora mille auto mahtuu kokonaan.
 • Vanttiruuvityökalu tai sopivan kokoinen kiintoavain. Monesti tulee autosarjojen mukana jonkilainen avain vanttien kiertelyyn. Isommissa autoissa hyvä vanttiruuviityökalu löytyy kiintoavainhyllystä.
 • Maavaratulkki/mitta

 Muita, vähän hienompia säätötyökaluja (ilman näitä pärjää hyvin)

 • Downstoptulkki/mitta ja korokepalikat (mitattavissa työtömitalla pyöränakselista säätöalustan päällä, tosin tällöin pitää tietää mikä mitta vastaa “oikeaa” mittaa)
 • Säätöteline, yleensä melko kallis kampe, noin satasen. Ei toimi ilman kunnon säätöalustaa.
 • Säätörenkaat/kiekot, ohuet renkaan kokoiset kiekot jotka ruuvataan renkaiden tilalle säätämisen ajaksi. Pystyy valmistamaan myös itse, jos on sorvi käytettävissä.
 • Tweak-säätöteline, vaikea valmistaa itse, kaksi vaakaa korvaa tämän.
 • Vaa’at 2kpl
Alla kuvia yleisimmistä työkaluista, näitä kannattaa kysellä RC-alan liikkeistä, esim: RacingFactory pitää Hudyn tuotteita kattavasti hyllyssä.
30cm teräsviivain on sopivan kokoinen
Tavallinen teräksinen työntömitta, siitä paristo ei koskaan lopu.
Atomic racing säätötyökalusetti maavaran ja ulosjouston säätöön.
Säätöalusta (setup-board), voi korvat suoralla pöydällä, mutta sitä on vaikea kuljettaa mukana.
Cambermittarilätkä, HUDY:n valmistama, vastaavan voi valmistaa itse.
LOSI:n cambermittari, vähän isommille autoille (1/8).
Camberlinkkityökalu, Hudy.
3Racing Tweak säätöteline, tai oikeastaan tweakin poistoon.
Touring-auto tweak-tarkastelussa.
Pieniä vaakoja saa edullisesti “bingbongilasta”, ts. DealExtreme. Korvaa tweak-telineen.
HUDY merkkinen säätörengas, huomaa sormimutteri.
HUDY säätöteline, kätevä jos harrastaa paljon.