Auton säädöt, osa 3. – Lähettimen säädöt

 

Ennenkuin paneudutaan auton säätöihin lienee paikallaan miettiä mitä säädettävää sieltä ohjaimesta löytyy. Nykypäivän ohjaimet on ahdettu täyteen mitä kummallisimpia ja hienoimpia säätöjä joista ei useinkaan tarvitse kovinkaan montaa, joissakin on jopa telemetria. Tässä pienessä artikkelissani käyn läpi ne tärkeimmät, perussäätöihin vaikuttavat, ja sitten itse ajamiseen ja ajamisen aikana vaikuttavat säädöt.

Ohjaimelle on monta lempinimeä, tässä mainitakseni muutaman; ratti, kahva, tutka…

Ylivoimaisesti tärkeimmät radion säädöt ovat trimmit ja liikerajoitukset, jotkut käyttävät lisäksi vielä säätöä jolla manipuloidaan kääntökäyrää tai sen oikeastaan sen vastetta. Alla lista kyseisten säätöjen lyhenteistä ja mitä niillä säädetään.

ST-Trim (ST-TR, ST), Steering trim

Ohjauksen trimmisäätö, trimmillä haetaan ohjauksen keskikohta, eli se kohta missä auto kulkee suoraan. Tätä voi joutua silloin tällöin käpelöimään, riippuen kuinka paljon antaan autolle “kyytiä”

TH-Trim (TH-TR, TH), Throttle trim

Vastaava säätö kuin tuo ohjauksen trimmisäätö, nyt vaikutus ohjauksen sijasta kaasulle ja jarrulle. Sähkökäytössä ei tähän tarvitse juuri kajota, mutta polttiskäytössä voi joskus joutua hieman kaasu/jarruservon asentoa korjaamaan.

EPA (Liikeradan päätepisteen rajoitus) End Point Adjustment

EPA on tärkeä säätö, tällä estetään rakenteiden tai servon rikkoontuminen. “Epa:t” tulisi säätää siten, että liikerata tulee kokonaan kuljetuksi, mutta siten että auton rakenteet eivät joudu rasitukseen, ts. vain se mikä on rakenteellisesti mahdollista. EPA säädöt löytyvät yleensä (tulisi löytyä) radion kaikille kanaville ja molempiin suuntiin erillisinä.

Näiden lisäksi radiossa voi olla sub-trimmit, jotka ovat ns. “varjotrimmit” varsinaisille trimmeille. Näillä on hyvä säätää autosta pois mekaaninen epäkeskeisyys. Tällä tarkoitan lähinnä sitä kun vain harvoin servovarsi on suorassa servon neutraaliasennossa, ihan siis mekaanisista syistä. Itse yleensä säädän nämä mekaniikan puutteet sub-trimmillä kohdalleen ja sitten hienosäätö radalla varsinaisillä trimmeillä, tällä estetään se että varsinaisesta trimmistä ei lopu säätövara kesken.

Tässä oli siis radion tärkeimmät perussäädöt, Trimmit ja Epat.

Tämän lisäksi radiosta löytyy kaksi säätöä jotka ovat tärkeitä kisapäivänä ja joita tulee räplättyä jopa ajon aikana. Näistä molemmat vaikuttavat samoihin asioihin kuin aikaisemmin kolme mainitsemaani säätöä mutta hieman eri näkökulmasta.

Dual Rate (D/R) Maksimi ohjauskulma

Tämä on ehkäpä ohjaimen tärkein säätö ja sitä tuleekin räplättyä todella paljon. Yleensä tämä säätö löytyy myös ohjaimen kahvan peukalosäätimistä (kilparadiot). Tällä säädöllä säädetään auton etupyörin maksimikääntökulma, dual ratea ei saa käyttää EPA:n tapaan. D/R:lla on tarkoitus säätää auton kääntyvyys rataan sopivaksi. Jos auto koukkii kurviin sisään mennessä kannattaa D/R:stä ottaa 2-6% pois. Jotkut säätävät auton kääntöympyrän radan leveyden mukaan, itse säädän ajotaitoni ja vallitsevien olosuhteiden mukaan. Yleisesti ottaen touring- ja foam-autot vaativat D/R säätöön kajoamista enemmän kuin maastoradalla kulkevat, jossa D/R on yleensä 100%. Tärkeää on muistaa, että dual rate säätö vaikuttaa yhtä paljon molempiin suuntiin liikerataa, ja on maksimmissaan sen mitä EPA säätö antaa myöden. D/R on siis suhteellinen säätö kun taas EPA on absoluuttinen.

ATL / Brake (Adjustable Travel Limit)

ATL säätö on EPA:n kaltainen säätö, mutta se vaikuttaa vain jarrun puoleiselle osuudelle. Tärkeä säätö siis tämäkin, eteenkin polttisautoissa joissa on mekaaninen jarru. Pitkän finaalin aikana jarrut kuluvat ja sitä pitää säätää ajon aikana. Toisaalta olosuhteet saattavat muuttua ja jarrua voi olla liikaa, ATL:llä sitä saa nopeasti säädettyä peukalolla. Tämäkin säätö löytyy yleensä peukalosäätimistä, ja jos ei löydy niin se kannattaa sinne ohjelmoida. Huomaa, että ATL on myös suhteellinen säätö ja se ei ohita EPA-säädön rajoitusta. (Yleensä en laita EPA-rajoitusta jarrun puolelle, vaan säädän jarrun sopivaksi ATL:llä)

Futaba 4PK Super ohjain, jossa peukalotrimmit

Niin sitten on vielä yksi säätö johon kannattaa tutustua, se on nimittäin EXP. Tämä säätö löytyy yleensä radion molempiin pääkanaviin, ohjaus ja kaasu. EXP:n tarkoitus on muuttaa ohjauksen käyrää vastaamaan jotakin muuta kuin lineaarista vastetta. Lineaarinen tarkoittaa siis sitä, että kun ohjauspyörää käännetään 0-100% niin servo kääntyy täsmälleen vastaavan verran annetusta liikeradastaan. EXP:llä voidaan manipuloida tätä käyrää ja yleisesti monet käyttävätkin asetusta -10 rauhoittaekseen auton ohjausta liikkeen alkuosassa, tekee nopeassa vauhdissa autolla ajamisesta helpompaa. Alla kuva havainnollistamaan EXP:n vaikutusta. Huomaa, että EXP ei vaikuta liikeradan laajuuteen, renkaat/servo kääntyy edelleen maksimissaan saman verran oli EXP:n säätö mikä hyvänsä.

Lähettimistä löytyy myös paljon muitakin säätöjä mutta niistä ei hirveästi hyötyä varsinaiseen ajamiseen ole. Ehkäpä mainitsemisen arvoinen voisi olla vaikka nopeussäädöt, vastaava säätö kuin EXP, mutta nopeuden funktiona, ts. kuinka nopeasti servo reagoi lähettimen käskyihin. Joissakin tilanteissa kaasun nopeutta voi olla hyvä pudottaa hieman, eteenkin jos on oikein liukas keli. Suosittelenkin lukaisemaan iltalukemisina ohjaimen mukana tuleen manuaalin, se ei ole turha opus. Tosin monet ohjaimet tulevat vain harvoin kotimaan kielisillä ohjekirjoilla, joten niille joille vain tämä oma murre soveltuu luettavaksi, joutunee kyselemään kavereilta (mikä ei välttämättä ole huono asia ollenkaan).

Comments are closed.