Fastrax ’Enduro’ Twenty Two 3-port | Edullinen Nitromoottori .21 (3,5cc) kokoluokkaan.

Fastrax on tuttu brändi RC-harrastajan tarviketarjonnasta, eikä tuotteita ole hinnalla pilattu. Fastrax on brittiläisen CML distributionin käsialaa ja suomessa näitä tuotteita edustaa RacersRCshop. RacersRCshop toimitti syynättäväkseni Fastrax tuotekategorian uuden aluevaltauksen. Tarviketarjonta laajeni hyvin kukkaroystävällisellä nitromoottorilla .21 kokoluokassa (3,5cc). Nimi on enteellinen, enduro sanalla viitataan joko moottorin pitkä-ikäisyyteen tai hyvään polttoainetalouteen. Moottorista on myös vetokäynnistimellä varustettu versio.

Moottori toimitetaan pienessä kartonkirasiassa, rasia ei juuri moottori isompi ole. Sisällä moottoria pakattu pieneen muovipussiin, tiiviisti teipattuna. Moottorin kaverina on neliväripainatettu tarra-arkki ja hyvin kuvitettu ja seikkaperäinen ohje, tosin lontoon murteeksi. Ohje on jopa niin hyvä ja kattava jonka soisi olevan jokaisen moottorin vakiovaruste. Ohjeesta löytyvä räjäytyskuva osanumeroineen kielii siitä, että varaosatarjonnasta on huolehdittu.

Edullisuudestaan ja valmistusmaastaan (Taiwan) huolimatta moottori on mielestäni hyvälaatuinen. Osien työstö ja valu on virheetöntä, tai ainakaan se ei suuremmilta osin eroa kalleimmista kilpaveljistään. Se miten hintaero selittyy, löytyy moottorin sisältä, ei kuitenkaan siinä määrin kuin voisi äkkiä olettaa.

Jäähdytyskansi

Kansi on mukavan sininen ja päälliosaan on laser-etsattu joukko moottorin tuotetietoja. Kannesta löytyy rutkasti kevennysporauksia ja jäähdytyskontakti kansinappia vasten on koneistettu sileäksi. Kansi on 3,5mm ruuveilla kiinnitetty lohkoon. Ylimmät jäähdytysrivat ovat valettu yhteen hieman pidemmältä matkalta, ja näin siihen on saatu enemmän iskunkestävyyttä, krossarit kun toisinaan kellistyy nurinperin. Jäähdytyskannessa on reikiä myös vaakasuunnassa läpivirtauksen edistämiseksi, nämä ovat tarpeen jotta tulppa ei ylikuumene.

Lohko

Lohko on hyvin sileää valua ja kiinnityspinnat ovat koneistettu suoraksi. Kaasuttimen kiinnittämistä varten olevat pidätinholkit ovat o-renkain tiivistetyt. Pakokäyrän jousille on omat ”lokeronsa” lohkon kyljissä. Valitettavasti sopivia jousia ei moottorin mukana tule. Laakerit on valittu japanilaisen Sapporo Precision Inc:n valikoimista, kantaa tuotemerkkiä EZO. Laakerit eivät ole mitä tahansa laakereita vaan on huipputavaraa siinä missä SKF ja sveitsiläiset veljensä. Lohkon porttaukset ja kanavat ovat erittäin sileät.

Sisukset

Kampiakseli on 13mm paksu, joka oli suosittu koko puolivuosikymmentä sitten. Nykyään koneissa rupeaa olemaan 14mm kampiakselit ihan järjestäen vakiovarusteena. Toisaalta 13mm kampiakselin juju on siinä, että takalaakerin kuulakoko on 0,5mm suurempi, joka lupaa pidempää kestoikää. Eikä siitä nyt niin hirmuisasti ole aikaa kun 13mm akseleilla olevilla koneilla otettiin mestaruuksia. Kampiakselin työstö on peruskauraa, ainut kikkailu löytyy ’turbo’-urasta, muut kikkailut on jätetty suosiolla pois. Kiertokangen laakeripinta on siististi hiottu ja kiillotettu.

Tummat läiskät kampiakselissa ovat karkaisulämmöstä johtuvia värieroja

Mäntä ja kiertokanki eivät juuri eroa tämän päivän designista, kiertokangessa on jopa ”veitsi”-hionnat ja kunnon öljyreikä urineen. Työstössä ei sanottavaa juuri ole, perustavaa laatua.

Tuiki tavallista ABC-konstruktiota noudatteleva sylinteriputki on verrattain simppeli 3-porttinen. 3-porttisuus ei automaattisesti tarkoita oikeastaan mitään, olihan O.S.:n legendaarinen ensimmäinen V-spec sarjan kisamoottorikin 3-porttinen. Sylinterin porteissa ei ole mitään ylimääräisiä viilauksia eikä kikkailuja, toki tämän hintaluokan koneissa ei niitä odota olevankaan. Etuportti on verrattain leveä, kuten pakoaukon yläosakin on, näistä voisi päätellä, että moottorissa on huomattava alavääntö ja näin krossimoottoriksi tarkoitettu. Kansinappi on turbotulppamallia ja shimmattu 0,3mm kahdella eri shimmilevyllä. Erityistä sisäänajoshimmiä ei mukana tule, joita tapaa joidenkin valmistajien moottorien mukana tulla.

Kaasutin

Kaasutin on myös nykystandardien mukaan muovikompostiittirakenteinen. Tämä tarkoittaa siis sitä että erinäinen määrä metalliosia on valettu yhdeksi kokonaisuudeksi muovisella rungolla. Kaasuttimessa ei ole vaihdettavaa kuristinosaa ja näin ollen kaasuttimen 7mm poraus on ainut vaihtoehto, joka tosin ei ole ollenkaan huono vaihtoehto. Kaasuttimesta löytyy kisamoottorien tavoin kolme ”neulaa” (yksi niistä ei ole oikeasti neula, niin kuin ei missään muussakaan). Kaiken kaikkiaan kaasutin vaikuttaa varsin pätevältä, alaneuloissa on kaksi o-rengasta. Pääneulassa ja tyhjäkäyntiruuvissa on yksi o-rengas. Alaneula on ns. lyhyttä mallia, mikä viittaisi siihen, että moottori on kohtuullisen simppeli säädettävä, varjopuolena veikkaan, että soppa maistuu.

Käyttökokemukset

Näin aikaisessa vaiheessa kevättä ei käyttökokemuksia kerry, mutta näin pöydällä pyöriteltynä moottori näyttäisi oikein lupaavalta. Moottori tuntuu ja näyttää laadukkaalta, osat ovat huolellisesti valmistettu ja laakerit eivät ole mitään tusinatavaraa. Moottorista on ylimääräiset kikkailut jätetty pois, jolla on saatu hinta puristettua alas. ”Enduro”-nimellä on lupaus pitkäikäisestä harrastuskaverista, mikä lienee totta ainakin näin teknisestä aspektista arvioituna. Moottorin olemus on hyvin muutamien vuosien takaisten RB/Novarossien oloinen, ainakin kun sisusosia käsissäni tarkastelin.

Moottoreita tuo maahan ja myy RacersRCShop, linkki kauppaan.