LRP Vector X20 ja Vector K4 harjattomat moottorit

 

LRP:n moottorivalikoima on melkoinen, nyt pöydälleni sattui samaan aikaan edullisempi K4 sarjan moottori ja kalliimpi X20 kilpamoottori. Moottorien hintaero on sen verran mittava, että ajattelin tutkia mistä moinen johtuu. Onko kalliimman moottorin hankkiminen perusteltua?

Valikoima

K4-sarjan moottorit ovat selkeästi suunnattu perusharrastelijoille ja X20 sarjan moottorit vastaavasti kilpailun vakavasti ottaville harrastajille. (Vakavuudella tarkoitan ”ei kompromisseja”). Moottoriperheiden suurin ero löytyy valikoimasta. K4-sarjan koneita on tarjolla lankamäärillä 6.5T – 17.5T, ja vastaavasti X20-sarja koneet 4.0T – 10.5T. Valikoima menee siis lankamäärissä osittain päällekkäin.

Tekniset erot

Jos vertaillaan molempien sarjojen wattitehoja. X20-sarjan 10.5T on 278 wattinen, vastaavasti K4-sarjan 10.5T kone on 280 wattinen. Mutta teholuokituksen noustessa X20-sarja moottorit ovat pääsääntöisesti tehokkaampia samalla lankamäärällä. Alla vielä taulukko päällekkäisten moottorien välisestä tehoerosta. Ei ole siis yksiselitteistä se, että saman lankamäärän koneet olisivat samantehoisia.

 

10.5T

9.5T

8.5T

7.5T

6.5T

K4

280 w

300 w

370 w

X20

278 w

300 w

322 w

357 w

414 w

 

K4 moottori "räjäytettynä"

X20 moottori purettuna.

Merkittäviä eroja on myös se, että X20 sarjan koneissa on tasapainotettu roottori, K4:ssa ei. Molempien roottorit tosin ovat sintrattuja. X20 koneessa 12.5mm roottori ja K4:ssa 12.45mm roottori. (Tarkoittaa roottorin halkaisijaa). Isommalla roottorilla saadaan enemmän vääntöä. Liekkö tuo tehoero tehty juurikin roottorin kokoa muuttamalla. K4 moottorissa ei ole säädettävää ennakkoa, kun taas X20 koneessa sellainen on. X20 koreilee kokoalumiinisella koneistetulla kuorella, ja vastaavasti K4 runko muodostuu peltisestä etuosasta ja takaosa on pyhitetty muoville. Muulla tavalla sisäinen rakenne noudattelee samankaltaista perusajattelua. Laakerikoot X20 – 4x11x4mm, ja K4 – 5x10x4mm. Erikoisin piirre on se, että K4 moottori on kokonaista 11 grammaa kevyempi. Äkkiä voisi materiaalivalinnoista päätellä asian toisin.

X20 Tasapainoitettu 12.5mm roottori.

K4 moottorista löytyy samankaltaiset juotoskorvat kuin isoveljestään.

K4:sen roottori on toisesta päästä laakeroitu päätykappaleeseen, laakeri on helppo vaihtaa.

X20:n vastaava laakeri löytyy pakkaan liitetystä alumiinikappaleesta, nyt laakeripesään on tehty pienet hahlot laakerivaihtoa helpottamaan. Edellisessa X12 runkoisessa tämän laakeri vaihto oli varsin akropaattinen työ.

​X20-sarjan koneista saa vaihdettua sensorin, K4:ssä kone muuttuu käyttökelvottomaksi kiinteän sensorin rikkoontuessa.

Lopuksi

Näin jälkeenpäin ajateltuna en näe mitään järkeä mättää tuplamäärää rahaa X20 sarjan moottoriin, jos K4 sarjasta löytyy sopiva vaihtoehto. X20 sarjan moottoreilla valikoimatiheys on laajempi, joten sopiva teho löytyy varmasti. Joskus se 7.5T on vain sopivin ja tätä ei K4 kuoressa ole saatavilla. Molemmat moottorit ovat laadukkaita ja pitkäkestoisia, perusarvo LRP:n sähkötuotteilla. Hiekkakuoppa ja kurakäytössä K4 sarjan moottori on huomattavasti houkuttelevampi umpinaisen rakenteensa ansiosta. X20 sarjan moottorin ilmanvaihtoreiät oikein kutsuvat kaikenlaista ylimääräistä sisäänsä. Sinääsä nykyajan harjattomat moottorit eivät ole ihan niin arkoja pienelle hiekalle tai pölylle, kuin aikoinaan hiiliharjalliset moottorit, mutta ei se hyvääkään tee. X20 ominaisuudet tulevat esiin vasta kun moottori viedään äärirajoille. K4 sarjan rakenne ei siedä aivan yhtä pitkään lämpörääkkiä kuin jäähdytetyn X20 rakenne. Toisaalta 5 minuutin kisalähdöissä tämän merkitys näkyy vasta kireissä touring moottoreissa, siksi ei K4 koneita 6.5T kireämpänä edes ole.

Lisäys: Ajattelemisen aihetta 3.12.2012

Vector K4 moottorin roottori kuoleentui muutamien käyttökertojen jälkeen. Saatu takuukäsittelyn tuloksen uusi roottori. X20 moottorin roottori on oikosulkukäsittelynkin (palaneen nopeuden säätimen) jälkeen priimakunnossa.